Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Ρολά Κανέλας - Cinnamon rolls

Καθ'ότι καλοκαιρία προχθές βόλταρα ανέμελα στο mall. Κάπου ένιωσα μια λιγουρίτσα και ανέβηκα στον τέταρτο για κάτι light μέχρι που κάτι διαβόλικό σχεδόν, εισχώρησε στη μύτη μου με κατευθυνση τα εγκεφαλικά μου κύτταρα και σκοπό απώτερο να τα νεκρώσει παντελώς! Γιατί με το που μου ρθε μια ανάμεικτη μυρωδιά καμμένης ζάχαρης, λιωμένης καραμέλας, φρεσκοψημένου τσουρεκιού και πάνω απ'όλα ζεστής κανέλας όλες μου οι αισθήσεις παρέλυσαν κ άρχισαν να ψάχνουν μανιωδώς απο που έρχεται η μυρωδιά. Να μη στα πολυλογώ, ήταν ένα μαγαζάκι αναμεσα στα πολλά φαγάδικα που εφτιαχνε εξαιρετικά και μόνο Cinnamon rolls. Αντε και 2-3 παραλλαγές τους (πάντα στο ίδιο μοτίβο, με σοκολάτα η καραμέλα).Άν δεν ήσουν απ'τους τυχερούς που να ρίξει η ζωή ένα τέτοιο κάποια στιγμή στο στομάχι σου στο παρουσιάζω στη φωτο και σου λέω ενα μόνο: ΠΡΕΠΕΙ να είναι κάτι που θα χεις δοκιμάσει πριν αφήσεις τον μάταιο τούτο κόσμο. Και επειδή μου φαίνεται αρκετά αμερικανιά, κατι σαν τις pancakes ή αλλιώς τηγανίτες έψαξα και διάλεξα την πιο παραδοσιακή συνταγή τους να σου παρουσιάσω!

Για τη Ζύμη

  • 6 (μισο κιλό) φλυτζάνια αλέυρι για όλες τις χρήσεις
  • 25 γρ νωπή μαγιά ή δυο φακελάκια ξηρή μαγιά
  • 3/4 φλυτζάνι ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 3/4 κούπας λιώμμένο βούτυρο
  • 1 φλυτζάνι γάλα καυτό
  • 2 αυγά
Για τη γέμιση
3κ. σούπας βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κούπες καστανή ζάχαρη
1 φακελάκι κανέλα τριμμένη

Για το γλάσσο

1 κούπα ζάχαρη άχνη
1.5 κ.σ. νερό
1 βανίλια
Και ξεκινάμε τη ζύμη:

Προσθέτουμε  το αλεύρι, το γάλα (που το χουμε ζεστάνει), το βούτυρο, τη μαγιά, την ζάχαρη (την ασπρη), το αλάτι, τα αυγά,  στο μίξερ. Αναμείξτε τα υλικά σε χαμηλή ένταση για 5 λεπτά μέχρι να γίνει λαμπερό στην όψη. Προσθέστε περίπου 2 κουταλιές σούπας περισσότερο αλεύρι στο μπολ και σβήστε το μίξερ. Τώρα πάρτε τη ζύμη από το άγκιστρο. Άν δεν έχετε μίξερ μικρό το κακό. Απλά ανακατεύεται τα παραπάνω υλικα με τα χέρια όπως πλάθετε ζυμη ξεκινώντας σιγα σιγά με τη σειρά που δίνονται. Μην ρίξετε όλο το αλευρι μονομιάς έτσι ωστε να κανονίσετε την σωστή αναλογία ζύμης. Και προσοχή. Το υπερβολικό ζύμωμα θα τα σκληρύνει.
Ζυμώνουμε και αφήνουμε το ζυμάρι να φουσκώσει μέχρι να γίνει το διπλάσιο, καμια ώρα περίπου.
Ενώ η ζύμη αυξάνεται μπορείτε να τοποθετήσετε σε ένα μπολ τη μαύρη ζάχαρη, την κανέλα και το βούτυρο και ανακατέψτε με ένα κουτάλι μέχρι να ενωποιηθούν.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 185 ° C
Γυρίζουμε στο ζυμάρι. Βγάζουμε τον αέρα πατικώνοντας το και με τον πλάστη, ρίχνωντας αλεύρι να μην κολλάει ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 2 εκατοστά δίνωντάς της ορθογώνιο σχήμα.
Εξαπλώνουμε τη γέμιση σα να αλείφουμε με μαρμελάδα π.χ και ξεκινάμε να ρολάρουμε τη ζύμη προσεκτικά, όπως τυλίγουμε τα χαλιά μας!
Κόβουμε το σωλήνα αυτόν σε φέτες περίπου τριών εκατοστών και τα τοποθετούμε σε ταψί αφήνωντας κενά ωστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους.
 Τ'αφήνουμε να φουσκώσουν λίγο ακόμα και τα βάζουμε στους 185 που χαμε αφήσει το φούρνο μας να ψηθούν για κανα 20λεπτακι.
Μόλις μοσχοβολήσει το σπίτι τα βγάζουμε και τα σερβίρουμε ζεστά με γλάσο ζαχαρης άχνης που αποτελείται απο 1 κούπα ζάχαρη άχνη, 1.5 κ.σ. νερό ζεστό και 1 βανίλια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: