Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Κεικ ρολό με μους μόκα

Είναι αυτή η λαχτάρα για γλυκό μετα το μεσημεριανό που σε σπρώχνει ν'αναζητάς μέσα στο σπίτι οτιδηποτε μπορέσει να την ικανοποιήσει. Έτσι και εγώ έπεσα σε μια συνταγή που συνδιάζει εναν λατρεμένο μου συνδυασμό: την μόκα με την Σοκολάτα (κεφαλαίο το ''Σ'' παρακαλώ..!!). Οπότε χαρά μου να την παραθέσω! Θα χρειαστούμε:
  • 5 αυγά, χωριστά τους κροκούς, χωριστά τα ασπράδια
  • 200 γρ. κουβερτούρα (αν είναι τριμμένη βολεύει καλύτερα)
  • 60 γρ. βούτυρο
  • 3 κουταλιές σούπας Τια Μαρία (ποτό)
  • 1/3 φλυτζανιού ζάχαρη
  • 1 κουταλιά της σούπας βραστό νερό
  • 1 κουταλιά γερή της σούπας στιγμιαίο καφέ
  • 2 κουταλιές της σούπας κακάο
  • 1 φλυτζάνι κρέμα γάλακτος πηχτή
Ξεκινάμε λιώνοντας τη σοκολάτα και το βούτυρο σ'ένα μπολ πάνω απο κατσαρόλα με βραστό νερό (μπεν μαρί) ή στον φούρνο μικροκυμμάτων σε μέτρια προς υψηλή ένταση για κανα λεπτό περίπου. Τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνουν ενα μείγμα λείο και μετα ρίχνουμε και τους κροκούς των αυγών χτυπώντας εναν-εναν. Προσθέτουμε τις 2 (απ'τις 3) κουταλιές Τια Μαρία.
Χτυπάμε στο μίξερ τα ασπράδια των αυγών μεχρι να δέσουν. Προσθέτουμε σιγά-σιγά τη ζάχαρη, χτυπώντας συνεχώς εως ότου το μείγμα να γίνει πηχτό και λείο. Ρίχνουμε το μείγμα της σοκολάτας και ανακατεύουμε.
Απλώνουμε το μείγμα ομοιόμορφα σε ταψί αρκετα μεγάλο (με λαδόκολλα απο κατω)  καθ ότι θέλουμε να μη φουσκώσει πολύ. Μην ξεχναμε, σκοπός μας είναι να το τυλίξουμε μετα ρολό. Το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο και καμια 30αρια λεπτάκια, το τσεκάρουμε με το γνωστό κόλπο του μαχαιριού. Βάζουμε το μαχαίρι στο κεικ και οταν δεν αφήνει η ζύμη υπολλείματα, έχει ψηθεί. Όταν ψηθεί λοιπον το αναποδογυρίζουμε και τους βγάζουμε τη λαδόκολλα. (Αν εχει κολλήσει στα τοιχώματα, ξεκολλήστε το μ'ένα μαχαιράκι, μη μας διαλυθεί). Τώρα πασπαλίζουμε με το κακάο και πάμε να φτιάξουμε τη μους μόκα μέχρι να κρυώσει.
Ανακατεύουμε τον καφε με το βραστό νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στο μίξερ μέχρι να δέσει και τότε ρίχνουμε μέσα τον καφέ και την 1 κουταλιά Τια Μαρία που χε απομείνει. Απλώνουμε το μείγμα ομοόμορφα πάνω στο κεικ σε γερή ποσότητα και το τυλίγουμε ρολό (πως μαζεύουμε τα χαλιά μας? Έτσι!) ** Να σημειώσω εδώ πως κάποτε σε μια συνταγή για κεικ ρολό είχα διαβάσει πως πριν το τυλίξουμε και βάλουμε την μους περιεχόμενο καλό θα ήταν να απλώσουμε μια νωπή πετσέτα πάνω του, να το τυλίξουμε μ αυτην πρώτα, να το αφήσουμε κανα 5 λεπτο και μόλις το ξετυλίξουμε και την αφαιρέσουμε να συνεχίσουμε την διαδικασία γέμισης. Αυτό όποιος θέλει το δοκιμάζει, εγω το τύλιξα μια και εξω. Αφήνουμε το κεικ στο ψυγείο να δέσει και το σερβίρουμε σε φέτες! Μμμμμ μοσχοβολάει ήδη το σπίτι!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: