Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Τα εφτά καλά...της σοκολάτας. (ή γιατί να μην αρνηθείς ενα σοκολατένιο πειρασμό)

Γεγονός είναι πως η πιο ευτυχισμένη στιγμή στην ιστορία της ανθρωπότητας χρονολογείται γύρω στο 1200 π.Χ όπου οι πολιτισμοί των Αζτέκων, Μάγιας κτλ ανακάλυψαν την αξία του κακαόδεντρου. Μπορώ να σου πω και την πιο δυστυχισμένη στιγμή της ανθρωπότητας αν θέλεις. Αυτη, σύμφωνα με μελέτες που έφερε στο φως η ''The Times'', χρονολογείται γύρω στο 2050 οπου τα κακαόδεντρα δεν θα αντέξουν τις αλλαγές στις κλιματικές συνθήκες και η παραγωγή του κακάο θα πέσει δραματικά.
Χρειάζεσαι λοιπον κάποιο λόγο παραπάνω για να αρχίσεις να τρως σοκολάτα τώρα? Σα να μην  υπάρχει αύριο?
Η αλήθεια είναι, τώρα που το σκέφτομαι οτι σε 40 χρόνια απο τώρα θα χω ζάχαρο και δεν θα μπορώ να φάω ούτως ή άλλως σοκολάτα αλλα και πάλι είναι τόση η εξαρτησή μου, που θα προτιμήσω να πεθάνω μ'ένα κομμάτι σοκολάτας στο στόμα παρα να ζω μια ζωη μακρυά της (πόσο αξιολύπητο ακούγεται αυτό άραγε?).

Όσο λοιπον εσύ τρέχεις να κρυφτείς απο τις θερμίδες της οι επιστήμονες σου δίνουν λόγους να μην το κάνεις. Συγκεκριμένα 30% λιγότερα περιστατικά καρδιοπάθειας αντιμετώπισαν γυναίκες στην Ελβετία οι οποίες είχαν συμπληρώσει ένα ερωτηματολόγιο ως μέρος της εξέτασης μαστογραφίας στην οποία υποβλήθηκαν και έπειτα παρακολουθήθηκαν από το 1998 έως το 2006. Οι γυναίκες αυτές κατανάλωναν απο μια εως τρεις μερίδες μαύρη σοκολάτα το μήνα εως απο μια εως τρεις μερίδες μαύρη σοκολάτα τη βδομάδα. Την μελέτη έφερε στο φως το περιοδικό Circulation: Heart Failure, του οποίου οι συγγραφείς υπέθεσαν πως τα flavonoids που υπάρχουν στο κακάο μπορεί να είναι ωφέλιμα για τα αιμοφόρα αγγεία και να περιορίζουν τη φλεγμονή.
Εδώ να σημειώσουμε πριν χυμήξετε να εξαφανίσετε το κακάο του πλανήτη πριν την ώρα του οτι η υπερκατανάλωση οδηγεί στην παχυσαρκία και εκ διαμέτρου στα αντίθετα αποτελέσματα, σύμφωνα με το ίδιο περιοδικό.
Σε μελέτη που παρουσιαστηκε στο Παγκόσμιο συνέδριο για το 'Ηπαρ 2010  φάνηκε να υπάρχει σαφής σχέση μεταξύ της κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας και της πυλαίας υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση στο ήπαρ), η οποία θα μπορούσε δυνητικά να συμβάλει στη βελτίωση της αντιμετώπισης των ασθενών με κίρρωση του ήπατος, σύμφωνα με τον Mark Thursz, Καθηγητή Ηπατολογίας στο Imperial College του Λονδίνου.
Επιπλέον η μαύρη σοκολάτα είναι πηγή  πολυφαινολών, ουσιών με αντιοξειδωτική δράση. Τα αντιοξειδωτικά προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες είναι υπεύθυνες για την προωρή γήρανση.
Απο τις σημαντικότερες έρευνες βέβαια είναι αυτή που διεξήγαγε το πανεπιστήμιο της Georgetown.
Στην έρευνα αυτή απομόνωσαν μια ουσία του κακάο, την προκυανιδίνη και εξέτασαν τη δράση της σε καλλιέργειες καρκινικών κυττάρων του μαστού. Το πόρισμα της έρευνας κατέληξε στο συμπέρασμα πως η προκυανιδίνη σταματούσε τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων.

 Ένα συστατικό που βρίσκουμε στη σοκολάτα η θεοβρωμίνη φαίνεται να είναι σύμμαχος σας στο να καταλαγιάσετε αυτον τον έντονο βήχα που δε λεει να σας αφήσει!! Η θεοβρωμίνη φαίνεται να μειώνει τη δραστηριότητα του πνευμονογαστρικού νεύρου, του μέρους του εγκεφάλου που πυροδοτεί τον βήχα. Η θεοβρωμίνη επίσης είναι ουσία ανάλογη της καφείνης. Πέραν αυτών η θεοβρωμίνη έχει διουρητική, καρδιοτονωτική και αγγειοδιασταλτική δράση και με αυτές τις δράσεις, έχει χρησιμοποιηθεί στην ιατρική. 
 Τέλος είναι γεγονός πως η σοκολάτα μας κρατα σε εγρήγορση και μας εξυψώνει τη διάθεση! Αυτό είναι κατι που σίγουρα όλοι έχουμε παρατηρήσει!  Η σοκολάτα αυξάνει την ροή του αίματος στον εγκεφαλό μας και απελευθερώνει ουσίες που καταπολεμούν το στρες! Την επόμενη φορα λοιπον που θα βρεθείτε μπροστά στον πειρασμό μην αρνηθείτε ενα κομματάκι, ειδικά αν η περιεκτικότητα του σε κακαο ξεπερνάει το 65%! Και να θυμάστε παντα βέβαια παν μετρον άριστον (μη με κυνηγάτε με τη ζυγαριά μετά!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: