Τετάρτη, 6 Απριλίου 2011

Γιουβέτσι με μοσχαράκι

Αν και η αντιπάθεια μου προς το κόκκινο κρέας είναι καρμική (μάλλον απο προηγούμενες ζωες γιατι απο μικρή δεν το τρωγα) δίνω τη συνταγή αυτή με μοσχαράκι και οχι με στήθος κοτόπουλου όπως το τρώω εγώ!! Παρ'όλα αυτά γίνεται νοστιμότατο και με κοτόπουλο αλλα τι να κάνουμε, ας όψεται η πλειοψηφία των κρεατοφάγων! ;)
Για ένα Γιουβέτσι ζουμερό και νοστιμότατο λοιπόν που θα χορτάσει μια οικογένεια 4 ατόμων θα χρειαστούμε:

ΥΛΙΚΑ:
  • 1.500 γρ. μοσχαράκι κομμένο σε μερίδες
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 3 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες ή ντοματάκι κονκασέ σε κονσέρβα
  • 1/3 φλυτζανιού τσαγιού ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας
  • 1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • μισό κιλό κριθαράκι
  • 1 ξυλαράκι κανέλας
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 μπολάκι τυρι τριμμένο (κεφαλοτύρι)
  • αλατοπίπερο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το κρέας να βράσει και προσθέτουμε τόσο νερό ωστε να το σκεπάσει. Κάθε τόσο ξαφρίζουμε με την κουτάλα μέχρι το κρέας να μαλακωσει και να εξατμιστεί όλο το νερό.
Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το ελαιόλαδο και το βούτυρο και αφού κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το φέρνουμε βόλτες με την ξύλινη κουτάλα για κανα δίλεπτο. Αν θέλουμε βάζουμε πρώτα να τσιγαριστεί το κρέας μ ε τα υλικα αυτά και μετά προσθέτουμε το νερό να βράσει, δλδ το αντιστρέφουμε λίγο. Εσείς επιλέγετε!
Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την ντομάτα, την ζάχαρη, την κανέλα, τη δάφνη και τον πελτέ διαλυμένο σε λίγο ζεστό νερό. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να δέσει η σάλτσα του.
Αδειάζουμε το φαγητό σε πήλινο σκεύος (εγω προτείνω γάστρα, γάστρα, γάστρα.... Δίνει μια χωριάτικη μυρωδιά και ένα μέλωμα στο κρεας μμμμμμμ άλλο πράγμα), αφαιρώντας το ξύλο της κανέλας και τη δάφνη και ρίχνουμε μέσα 3 φλυτζάνια καυτό νερό.
Ανακατέυουμε ελαφρά το κριθαράκι, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο η με το καπάκι (αν χρησιμοποιείτε γάστρα πχ) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 για καμιά ωρίτσα. Ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού γιατι τι κριθαράκι τα απορροφάει ολα οπότε αν είναι απαραίτητο ρυθμίζουμε αν θα ρίξουμε λίγο νεράκι ακόμα.
Όταν το φαγητό μας μοσχοβολήσει μεχρι απέναντι, αφαιρόυμε το καπάκι, πασπαλίζουμε με μπόλικο τυράκι τριμμένο και το ψήνουμε για καανα 10 λεπτο ακόμα στους 200
Το σερβίρουμε ζεστό συνοδευοντας με πολυ πολύ τυράκι ακόμα!! Μιαααμ!! Καλη μας όρεξη! :)

Δεν υπάρχουν σχόλια: