Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Κανελόνια με κιμά

Αυτό είναι ένα απ'τα φαγητά που μυρίζουν μανούλα και φυσικά δεν θα μπορούσα να μην την τιμήσω καθώς η συνταγή ειναι πολύ απλή μα τα μαγικά της χεράκια την κάνουν την πιο απίστευτα γαργαλιστική γευση ουρανίσκου που κατοικεί τον πλάνήτη!!! Θενκς μανούλα!!!!!!
Για τη γέμιση των κανελονιών


  • 2 πακέτα κανελόνια (Η καλή μου μανούλα χρησιμοποιεί Misko οπότε κάτι ξέρει..)
  • 1 κιλό κιμά
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι
  • ξύλο κανέλας
  • Κόκκους μπαχάρι
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ποτήρι κρασί
  • 1 κουτί ντοματάκι ψιλοκομμένο
  • αλάτι, πιπέρι, λάδι για το τσιγάρισμα
  • βούτυρο
Για τη σάλτσα:
  • 1 κουτί ντοματάκι ψιλοκομμένο
  • ντομάτα πουμαρό ( φλ. τσαγιού)
  • 1 σκελιδάκι σκόρδο
  • αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη (τη μύτη του κουταλιού)
Εκτέλεση:
Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε τον κιμά και τον φέρνουμε βόλτες. Ρίχνουμε τα μπαχαρικά, αλάτι, πιπέρι και σβήνουμε με λευκό κρασί. Ρίχνουμε το κουτί με το ψιλοκομμένο ντοματάκι, λίγο νερό και το αφήνουμε να πάρει 2-3 βράσεις ( περίπου ενα τεταρτο.) Το επιθυμητό αποτέλεσμα δεν είναι ούτε πολύ στεγνό, μα ούτε και πολύ νερουλό καθως θέλουμε να γεμίσουμε το κανελόνι μετά.
Στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτας σ'ένα άλλο κατσαρολάκι. Τσιγαρίζουμε το σκόρδο στο λαδάκι που προσέχουμε να μην ειναι ζεματιστό ώστε να προλάβουμε να μη μας μαυρίσει. Ρίχνουμε τα ντοματάκια, το χυμό ντομάτας, λίγο νερό να βράσει μεχρι να δέσει η σάλτσα.
Aφού έχουμε τις δυο σάλτσες έτοιμες παίρνουμε ενα ταψί. Ρίχνουμε στο κιμά ενα φλυτζάνι του τσαγιού τριμμένο ρεγκάτο ή κεφαλοτύρι και ανακατεύουμε. Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει για να μη σκάνε τα κανελόνια και ξεκινάμε να τα γεμίζουμε μ'ένα κουταλάκι του γλυκού ταπωνωντας το κάτω μέρος του κανελονιού με την παλάμη μας. Τα τοποθετούμε στο ταψί στοιχισμένα και ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας απο πάνωκαι κομματάκια βουτύρου. Συμπληρώνουμε με νερό μεχρι να καλυφθούν τα κανελόνια. Τα βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και κατεβάζουμε την θερμοκρασία απο τους 250 που το χαμε στους 200 C. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τα ψήνουμε για κανα μισάωρο ελέγχωντας το ζουμί τους. Πέντε λεπτά πριν τα βγάλουμε προσθέτουμε τυρί και κλείνουμε το φούρνο να κάνει κρούστα! Η καλή μου μανούλα προτείνει παρμεζάνα που όντας γλυκό τυρί κάνει απίστευτη εκρηξη γεύσης στον ουρανίσκο ο συνδιασμός!!

2 σχόλια:

librarian είπε...

Έλα τώρα μας άνοιξες την όρεξη! Και όχι τίποτα άλλο αλλά είχα προσπαθήσει να φτιάξω κανελόνια και μου είχαν αποτύχει! Τα μισά κανελόνια είχαν ανοίξει κατά το βρασμό με αποτέλεσμα να μην μπορώ να τα γεμίσω μετά!

Kalliopi Del. είπε...

Χαχαχα! Το μυστικό είναι οτι δεν θέλουν βράσιμο. Θα βράσουν στο ζουμάκι τους στο φούρνο μέσα! ;)